Euroopa sildade ehitamine teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni valdkonnas

Hispaaniast pärit või Hispaanias töötavate mainekate teadlaste ettekannete tsükkel. Neid üritusi toetavad Areces Foundation ja Hispaania saatkond Eestis.

Esimese ettekande pidas dr Isabel García Cortés, CIEMATi (Madrid) riikliku termotuumasünteesi laboratooriumi teadur, ja see toimus 6. oktoobril 2023 Tallinna Ülikoolis (Eesti).

Allpool on tema ettekande pealkiri ja kokkuvõte.

Pealkiri: Fusioonienergia ja selle väljakutsed

Lühikokkuvõte: On üldtunnustatud, et jätkusuutliku puhta energiavarustuse saavutamine on üks suurimaid väljakutseid, millega inimkond selle sajandi jooksul silmitsi seisab, ning et uute energiaallikate loomine, mis suudavad ületada fossiilkütustel põhinevate allikatega seotud probleemid, pakub suurt huvi. Sellega seoses tõotab tuumasüntees olla piiramatu puhta energia allikas. Selles ettekandes tutvustatakse pärast tuumasünteesi aluste selgitamist mõningaid praeguseid jõupingutusi selle unistuse elluviimiseks. Ettekandes käsitletakse praeguseid kõige arenenumaid lähenemisviise tuumasünteesile kui energiaallikale, nagu inertsiaalne ja magnetiline kokkusurumine, ning tuuakse näiteid kõige arenenumate katsete kohta. Ettekandes keskendutakse ka praegustele tehnoloogilistele ja füüsikalistele väljakutsetele ning edusammudele ja praegustele arengutele Hispaania riiklikus tuumasünteesi laboris, kus eksperimentaalne tuumasünteesi seade, stellaraator TJ-II, on Hispaania praeguste teadusuuringute keskmes.

Dr. Anna Tudela-Isanta (Avatud Ülikoolist ja Universitat Oberta de Catalunya) pidas selle tsükli teise ettekande 11. oktoobril 2023 Tartu Ülikoolis (Eesti).

Dr. Tudela-Isanta, sotsiolingvistika spetsialist, selgitas, kuidas katalaani keel kui vähemuskeel on esindatud sotsiaalsete võrgustike laias maailmas.