Uuringud Eestis

Eesti on riik, mis pakub palju võimalusi oma teadlaskarjääri edendamiseks. Allpool on esitatud ülevaade nendest võimalustest, mis on jaotatud teadusuuringute etapi ja rahastamise eesmärgi järgi.

Uurimisprogrammid

Doktoriõpe Eestis

Eestis on 4 peamist asutust, kus saab teha doktoriõpet. Üksikasjalik teave on esitatud alljärgnevatel linkidel. Tavaliselt rahastab ametikohti riik või uurimisrühmad, kuid enne kandideerimist on oluline teada tingimusi.

Sissetulevad järeldoktorantide stipendiumid

Eesti järeldoktorantide skeem on viimastel aastatel muutunud. Praegu on Eestis ainukene taotlusvoor järeldoktorantuuri tegemiseks “sissetuleva järeldoktorandi stipendium”. See on suunatud teadlastele, kes on Marie Skłodowska Curie (MSCA) järeldoktorantide individuaaltoetuse taotlusvoorus saanud vähemalt 70 punkti, kuid ei ole saanud rahastust. Rahastamistingimused on väga konkurentsivõimelised, kuna need on sarnased MSCA stipendiumiga. Lisateavet leiate ETAG kodulehelt.

Stabiilsuse suunas

Väljakujunenud teadlaste jaoks on kaks programmi:

  • Starditoetus (5 aastat): eesmärk on toetada esialgse teaduskogemusega teadlasi iseseisva teadlaskarjääri alustamiseks mõnes Eesti teadusasutuses, oma uurimisrühma loomiseks ja panustamiseks järgmise põlvkonna teadlaste koolitamisse.
  • Meeskonnatoetus (5 aastat): eesmärk on toetada teadlasi nende teadlaskarjääri jätkamisel Eesti teadusasutuses, kvaliteetse teadustöö tagamisel, tugeva uurimisrühma juhtimisel ja järgmise teadlaspõlvkonna koolitamisel.

Taotlusperiood mõlema puhul on umbes iga aasta märtsikuus. Lisateavet saab ETAG kodulehelt.